កសិកម្ម​កម្ពុជា​កំពុង​ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​ការ​ផ្លាស់​ប្តូរ​យ៉ាង​ឆាប់​រហ័ស

Ny tThaily
0

      កសិកម្ម​កម្ពុជា​កំពុង​ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​ការ​ផ្លាស់​ប្តូរ​យ៉ាង​ឆាប់​រហ័ស។ ការបន្តជោគជ័យរបស់វានឹងនៅតែជាក្បាលម៉ាស៊ីនដ៏សំខាន់ក្នុងការកាត់បន្ថយភាពក្រីក្រ និងការជំរុញវិបុលភាពរួមគ្នានៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា។ ទិន្នន័យពីកសិកម្មកម្ពុជាក្នុងអន្តរកាល សហហិរញ្ញប្បទានដោយធនាគារពិភពលោក និងរដ្ឋាភិបាលអូស្ត្រាលី បង្ហាញពីឱកាស និងហានិភ័យ។ មើលការបញ្ចាំងស្លាយ។ កសិកម្ម​កម្ពុជា​កំពុង​ស្ថិត​នៅ​ក្នុង​ការ​ផ្លាស់​ប្តូរ​យ៉ាង​ឆាប់​រហ័ស។ កំណើនកសិកម្មជាមធ្យម ៦% ក្នុងកំឡុងឆ្នាំ ២០១៥-២០២០ដែលជាចំនួនខ្ពស់បំផុតក្នុងពិភពលោក។ កំណើនត្រូវបានជំរុញដោយការរួមបញ្ចូលគ្នានៃការកើនឡើងទិន្នផល ការប្រើប្រាស់កម្លាំងពលកម្មប្រកបដោយផលិតភាពកាន់តែច្រើន ដោយសារយន្តការ និងការពង្រីកដីស្រែចម្ការ។

      ប៉ុន្តែ​កំណើន​កសិកម្ម​បាន​ធ្លាក់​ចុះ​មក​នៅ​ប្រហែល ១-២% ក្នុង​ឆ្នាំ ២០១៣-២០១៤។ របាយការណ៍របស់ធនាគារពិភពលោក កសិកម្មកម្ពុជាក្នុងអន្តរកាល៖ ឱកាស និងហានិភ័យ ដែលសហការផ្តល់ហិរញ្ញប្បទានដោយធនាគារពិភពលោក និងរដ្ឋាភិបាលអូស្ត្រាលី លើកឡើងពីការព្រួយបារម្ភ និងផ្តល់យោបល់អំពីមធ្យោបាយដើម្បីធានាឱ្យវិស័យកសិកម្មបន្តក្លាយជាកត្តាជំរុញកំណើន និងកាត់បន្ថយភាពក្រីក្រ។ ការរកឃើញសំខាន់ៗ ផលិត​កម្ម​កសិកម្ម​សរុប​របស់​ប្រទេស​កម្ពុជា​បាន​កើន​ឡើង ៨,៧% ក្នុង​អំឡុង​ឆ្នាំ ២០០៤-២០១២ ដោយ​សារ​តែ​ទិន្នផល​ស្រូវ​កាន់​តែ​ខ្ពស់​។ វាក៏មានការកើនឡើងគួរឱ្យកត់សម្គាល់នៃពោត (២០%) ដំឡូងមី (៥០%) អំពៅ (២០%) និងបន្លែ (១០%) ទោះបីពីមូលដ្ឋានដំបូងទាបក៏ដោយ។ ចំនួនប្រជាជនក្រីក្ររបស់ប្រទេសកម្ពុជាបានធ្លាក់ចុះពី 53% ក្នុងឆ្នាំ ២០១៥ មក 18% ក្នុងឆ្នាំ ២០២០ដោយបានលើកប្រជាជនចំនួន ៥លាននាក់ចេញពីភាពក្រីក្រ។ ការកាត់បន្ថយភាពក្រីក្រជាង 60% គឺជាលទ្ធផលនៃការអភិវឌ្ឍន៍ជាវិជ្ជមានក្នុងវិស័យកសិកម្ម។

    ប្រាក់ឈ្នួលកសិកម្មកើនឡើង ២០៦% (ប្រាក់ឈ្នួលមិនមែនកសិកម្មកើនឡើង ៦០%) ក្នុងឆ្នាំ ២០១៥-២០២០ ដោយបង្រួបបង្រួមជាមួយប្រាក់ខែក្នុងវិស័យផ្សេងទៀត។ ទោះបីជាកសិករផ្តោតលើការដាំដុះស្រូវក៏ដោយ ក៏ការលាយបញ្ចូលគ្នានៃស្រូវក្រអូប និងដំណាំមិនមែនស្រូវត្រូវបានណែនាំ។ ផ្ទៃដីសរុបនៅក្រោមស្រូវបានធ្លាក់ចុះពី ៨០% ក្នុងឆ្នាំ ២០០៥មក ៧០% ក្នុងឆ្នាំ 2២០១២ ដែលឆ្លើយតបទៅនឹងប្រាក់ចំណេញខ្ពស់នៃដំណាំផ្សេងទៀត។ បន្លែ​ជា​ដំណាំ​ដែល​ទទួល​បាន​ផល​ចំណេញ​ច្រើន​បំផុត​ក្នុង​ការ​ផលិត​នៅ​កម្ពុជា។ ពួកគេបន្តដោយដាំដំឡូងមី ពោត ស្រូវរដូវប្រាំង និងស្រូវរដូវវស្សា។ ទិន្នផលកើនឡើង ៥% សម្រាប់ដំណាំភាគច្រើនក្នុងកំឡុងឆ្នាំ ២០១៥-២០២០។ នេះត្រូវបានជំរុញដោយការប្រើប្រាស់បច្ចេកវិជ្ជាថ្មី និងជីគុណភាព ការពង្រីកប្រព័ន្ធធារាសាស្រ្ត និងការទទួលបានសេវាមេកានិក និងទីផ្សារកាន់តែប្រសើរឡើង។ ការ​នាំ​ចេញ​កសិផល​បាន​កើន​ឡើង​ដោយ​សារ​តម្លៃ​នៅ​តែ​មាន​ការ​ប្រកួត​ប្រជែង​បើ​ធៀប​នឹង​អ្នក​ផលិត​អង្ករ​ក្នុង​ប្រទេស​ជិត​ខាង​ថៃ វៀតណាម និង​មីយ៉ាន់ម៉ា។

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)