កសិកម្មកម្ពុជាកំពុងស្ថិតនៅក្នុងការផ្លាស់ប្តូរយ៉ាងឆាប់រហ័ស។ ការបន្តជោគជ័យរបស់វានឹងនៅតែជាក្បាលម៉ាស៊ីនដ៏សំខាន់ក្នុងការកាត់បន្ថយភាពក្រីក្រ និងការជំរុញវិបុលភាពរួមគ្នានៅក្នុងប្រទេសកម្ពុជា។ ទិន្នន័យពីកសិកម្មកម្ពុជាក្នុងអន្តរកាល សហហិរញ្ញប្បទានដោយធនាគារពិភពលោក និងរដ្ឋាភិបាលអូស្ត្រាលី បង្ហាញពីឱកាស និងហានិភ័យ។ មើលការបញ្ចាំងស្លាយ។ កសិកម្មកម្ពុជាកំពុងស្ថិតនៅក្នុងការផ្លាស់ប្តូរយ៉ាងឆាប់រហ័ស។ កំណើនកសិកម្មជាមធ្យម ៦% ក្នុងកំឡុងឆ្នាំ ២០១៥-២០២០ដែលជាចំនួនខ្ពស់បំផុតក្នុងពិភពលោក។ កំណើនត្រូវបានជំរុញដោយការរួមបញ្ចូលគ្នានៃការកើនឡើងទិន្នផល ការប្រើប្រាស់កម្លាំងពលកម្មប្រកបដោយផលិតភាពកាន់តែច្រើន ដោយសារយន្តការ និងការពង្រីកដីស្រែចម្ការ។
ប៉ុន្តែកំណើនកសិកម្មបានធ្លាក់ចុះមកនៅប្រហែល ១-២% ក្នុងឆ្នាំ ២០១៣-២០១៤។ របាយការណ៍របស់ធនាគារពិភពលោក កសិកម្មកម្ពុជាក្នុងអន្តរកាល៖ ឱកាស និងហានិភ័យ ដែលសហការផ្តល់ហិរញ្ញប្បទានដោយធនាគារពិភពលោក និងរដ្ឋាភិបាលអូស្ត្រាលី លើកឡើងពីការព្រួយបារម្ភ និងផ្តល់យោបល់អំពីមធ្យោបាយដើម្បីធានាឱ្យវិស័យកសិកម្មបន្តក្លាយជាកត្តាជំរុញកំណើន និងកាត់បន្ថយភាពក្រីក្រ។ ការរកឃើញសំខាន់ៗ ផលិតកម្មកសិកម្មសរុបរបស់ប្រទេសកម្ពុជាបានកើនឡើង ៨,៧% ក្នុងអំឡុងឆ្នាំ ២០០៤-២០១២ ដោយសារតែទិន្នផលស្រូវកាន់តែខ្ពស់។ វាក៏មានការកើនឡើងគួរឱ្យកត់សម្គាល់នៃពោត (២០%) ដំឡូងមី (៥០%) អំពៅ (២០%) និងបន្លែ (១០%) ទោះបីពីមូលដ្ឋានដំបូងទាបក៏ដោយ។ ចំនួនប្រជាជនក្រីក្ររបស់ប្រទេសកម្ពុជាបានធ្លាក់ចុះពី 53% ក្នុងឆ្នាំ ២០១៥ មក 18% ក្នុងឆ្នាំ ២០២០ដោយបានលើកប្រជាជនចំនួន ៥លាននាក់ចេញពីភាពក្រីក្រ។ ការកាត់បន្ថយភាពក្រីក្រជាង 60% គឺជាលទ្ធផលនៃការអភិវឌ្ឍន៍ជាវិជ្ជមានក្នុងវិស័យកសិកម្ម។ ប្រាក់ឈ្នួលកសិកម្មកើនឡើង ២០៦% (ប្រាក់ឈ្នួលមិនមែនកសិកម្មកើនឡើង ៦០%) ក្នុងឆ្នាំ ២០១៥-២០២០ ដោយបង្រួបបង្រួមជាមួយប្រាក់ខែក្នុងវិស័យផ្សេងទៀត។ ទោះបីជាកសិករផ្តោតលើការដាំដុះស្រូវក៏ដោយ ក៏ការលាយបញ្ចូលគ្នានៃស្រូវក្រអូប និងដំណាំមិនមែនស្រូវត្រូវបានណែនាំ។ ផ្ទៃដីសរុបនៅក្រោមស្រូវបានធ្លាក់ចុះពី ៨០% ក្នុងឆ្នាំ ២០០៥មក ៧០% ក្នុងឆ្នាំ 2២០១២ ដែលឆ្លើយតបទៅនឹងប្រាក់ចំណេញខ្ពស់នៃដំណាំផ្សេងទៀត។ បន្លែជាដំណាំដែលទទួលបានផលចំណេញច្រើនបំផុតក្នុងការផលិតនៅកម្ពុជា។ ពួកគេបន្តដោយដាំដំឡូងមី ពោត ស្រូវរដូវប្រាំង និងស្រូវរដូវវស្សា។ ទិន្នផលកើនឡើង ៥% សម្រាប់ដំណាំភាគច្រើនក្នុងកំឡុងឆ្នាំ ២០១៥-២០២០។ នេះត្រូវបានជំរុញដោយការប្រើប្រាស់បច្ចេកវិជ្ជាថ្មី និងជីគុណភាព ការពង្រីកប្រព័ន្ធធារាសាស្រ្ត និងការទទួលបានសេវាមេកានិក និងទីផ្សារកាន់តែប្រសើរឡើង។ ការនាំចេញកសិផលបានកើនឡើងដោយសារតម្លៃនៅតែមានការប្រកួតប្រជែងបើធៀបនឹងអ្នកផលិតអង្ករក្នុងប្រទេសជិតខាងថៃ វៀតណាម និងមីយ៉ាន់ម៉ា។កសិកម្មកម្ពុជាកំពុងស្ថិតនៅក្នុងការផ្លាស់ប្តូរយ៉ាងឆាប់រហ័ស
February 22, 2024
0
Tags